EHOKARDIOGRAFSKO UDRUŽENJE SRBIJE

Naša misija: Unapređenje
ehokardiografije u Srbiji!

Misija

Ehokardiografija je osnovna vizualizaciona metoda u kardiologiji. Njeno poznavanje i adekvatna klinička primena postali su obavezan deo savremene edukacije kardiologa, internista, anesteziologa, specijalista urgentne medicine, kardiohirurga. Šira dostupnost sve boljih ehokardiografskih mašina, neinvazivnost metode, mogućnost primene u kritičnim situacijama pored bolesničkog kreveta, učinili su da često bude nezamenljiva u donošenju ispravnih kliničkih odluka.

Osnovni cilj ECHOS-a je unapredjenje ehokardiografije u Srbiji. Ovo želimo da postignemo kroz savremenu edukaciju (od bazičnih do naprednih ehokardiografskih tehnika), sertifikaciju, podsticaj boljoj komunikaciji u ehokardiografskoj zajednici Srbije, formiranju smernica za bolju organizaciju, tehničku opremljenost i akreditaciju ehokardiografskih službi u Srbiji, promociju naučnih projekata i saradnju sa sestrinskim i komplementarinim udruženjima u Srbiji, regionu i šire.

Duboko verujemo da samo timskim radom, na temeljima dobre tradicije ulažemo ciglu po ciglu i gradimo solidnu zajedničku kuću pod istim krovom, koju zovemo ECHOS. I naš simbol, čovečuljak u srcu širom otvorenih ruku Vas poziva da nam se pridružite na ovom važnom i uzbudljivom putu. Izgradjujući sebe kao dobrog kliničkog ehokardiografistu, izgradjujete i unapredjujete ECHOS. A tom nam je cilj.

Dobro došli u ECHOS porodicu!

Istorija udruženja

Na početku 21. veka, u vremenu društveno-političkih i ekonomskih previranja, u tadašnjoj Jugoslaviji nije bilo organizovanih naučnih i edukativnih aktivnosti u oblasti ehokardiografije. Zahvaljujući entuzijazmu nekoliko srpskih kardiologa, koji su prepoznali potrebu za promenom, aprila 2001. godine u Beogradu je osnovano ehokardiografsko udruženje, sa ciljem da postavi standarde ehokardiografskog pregleda, podrži naučne aktivnosti u oblasti ehokardiografije i osnaži saradnju sa međunarodnim ehokardiografskim organizacijama. Nakon raspada bivše Jugoslavije, prvobitan naziv «Jugoslovensko ehokardiografsko udruženje» (YUECHO), 2006. godine promenjen je u Ehokardiografsko udruženje Srbije (ECHOS).

Edukacija

Jedna od najznačajnijih aktivnosti udruženja, od njegovog osnivanja, je organizovanje kursa iz bazične ehokardiografije – intenzivna tromesečna edukacija, sa teorijskom nastavom i praktičnom obukom na savremenim ultrazvučnim aparatima. Do sada je kroz ovu školu ehokardiografije prošlo više od 400 kardiologa, internista, anesteziologa, pedijatara i specijalizanata iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. O značaju i kvalitetu ovakve forme edukacije govori i veliki broj lekara zainteresovanih za edukaciju, koji u svakom trenutku značajno premašuje trenutne kapacitete škole. U planu je povećanje broja centara u kojima će se odvijati obuka, kako bi se zadovoljile potrebe profesionalne zajednice u Srbiji i regionu.

ECHOS i EACVI

Od samog početka ECHOS je zvanični nacionalni partner EACVI sa kojim ostvaruje tesnu saradnju. Prethodni predsednik ECHOS-a, Aleksandar N. Nešković, bio je izabran za člana borda u dva mandata, obavljao je funkciju predsednika komiteta za nacionalna udruženja EACVI, bio na čelu radne grupe za urgentnu ehokardiografiju i FoCUS, a trenutno rukovodi radnom grupom za akreditaciju i sertifikaciju FoCUS-a. Aktuelni predsednik ECHOS-a, Ivan Stanković, je zamenik predsednika komiteta za naučne dokumente EACVI i član  komiteta za edukaciju i naučne inicijative. Članovi ECHOS-a aktivno učestvuju u aktivnostima EACVI, a ECHOS je finansijski podržao učešće svojih članova na EuroECHO kongresu u Beču 2019. godine. U saradnji sa EACVI, posebna podrška pružena je najmlađim članovima ECHOS-a. Srpski lekari imali su priliku da na Evropskom kongresu predstave sažetke radova, postere i učestvuju kao predavači po pozivu.

Kongresi

S obzirom na potrebu da svoje profesionalne članove uvek pravovremeno informiše o aktuelnostima u ehokardiografiji, ECHOS organizuje kongres jednom u dve godine. U saradnji sa Evropskim udruženjem za kardiovaskularni imidžing (EACVI), marta 2018. godine je održan međunarodni skup pod nazivom ,,Imidžing u urgentnim stanjima u kardiovaskularnoj medicini”, čiji su rukovodioci bili Aleksandar N. Nešković, tadašnji predsednik ECHOS-a i Bogdan Aleksandru Popesku, tadašnji predsednik EACVI. Skup je obeležio veliki broj vodećih domaćih i inostranih predavača, kao i program koji je bio baziran na praktičnoj primeni ehokardiografije i drugih imidžing tehnika u svakodnevnom zbrinjavanju urgentnih stanja. O uspehu sastanka svedoči auditorijum koji je bio popunjen do poslednjeg mesta, kao i brojne poruke zahvalnosti i čestitke upućene ECHOS-u.

Pored EACVI kursa, ECHOS je uzeo učešće na brojnim nacionalnim kongresima, trudeći se da stimuliše lekare koji se bave ehokardiografijom u manjim centrima da izađu i prikažu svoje interesantne kliničke slučajeve. Pod sloganom ,,ECHOS u pokretu – najbolje iz Srbije”, više kolega van akademskih centara predstavilo se kardiološkoj zajednici (Slika 1). Važnost ovog projekta ogleda se u prilici da lekari iz manjih centara imaju mogućnost da, pored kliničkih dilema i sopstvenih razmišljanja, podele sa širom zajednicom i probleme sa kojima se susreću u svojim eho laboratorijama, te da se zajedničkim snagama iznađe rešenje. U organizaciji ECHOS-a održano je i nekoliko radionica na domaćim kongresima, na kojima su polaznici bili u prilici da sa domaćim ekspertima, na radnim stanicama i naprednim ehokardiografskim mašinama uživo snime pregled na prisutnim modelima i testiraju nove programe i mogućnosti u oblasti ehokardiografije. Negujući prijateljstvo sa stručnjacima iz inostranstva, imali smo čast da se u Kliničko-bolničkom centru Zemun održe dva kursa posvećena mehanici miokarda, kada nam je u gostima bio profesor Jens-Uwe Voigt iz Leuvena (Belgija). Takođe, septembra 2018. na Vojnomedicinskoj akademiji održan je simpozijum iz 3D ehokardiografije u kliničkoj praksi, na kome je predavač bio Hani Mahmoud- Elsayed, član EACVI komiteta za edukaciju.

Sledeći, 3. kongres ECHOSerbia se održava 7. i 8. oktobra 2022. godine u Beogradu.

ECHOS danas

U eri brze razmene informacija, a na zadovoljstvo brojnih članova, ECHOS je na društvenim mrežama napravio platformu za razmenu ideja, eho slučajeva i diskusije kojoj je pristupio preko 2000 lekara iz Srbije i sveta. Najznačajniji projekat ECHOS-a je svakako izdavanje udžbenika iz ehokardiografije na srpskom jeziku, na koji smo posebno ponosni (Klinička Ehokardiografija).

Budućnost

Danas, gotovo 20 godina od osnivanja, Ehokardiografsko udruženje čuva tradiciju esnafskog usruženja, ali i koristi nove trendove edukacije i komunikacije sa članstvom. Cilj udruženja u narednom periodu je da unapredi ehokardiografsku praksu u Srbiji kroz organizovanje kvalitetnih programa edukacije, koji idu u susret potrebama lekara i bolesnika, kao i uspostavljanje platforme za ličnu i laboratorijsku akreditaciju kao merila kvaliteta.

https://www.echoserbia.org/wp-content/uploads/2021/10/o-nama-echos.jpg
bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

PRIDRUŽITE NAM SEPostanite član
ECHOS porodice

Pristupanjem udruženju i plaćanjem članarine imate status AKTIVNOG člana i dajete nam snagu i kredibilitet da realizujemo započete projekte i pokrenemo nove.
Glasačko pravo
Glasanje se vrši elektronskim putem, sa e-mail adresa iz baze aktivnog članstva Udruženja.
Edukativni materijal
Preuzmite audio i video zapise, tekstove i ostale edukativne materijale.
Virtuelne radionice
Učestvujete na interaktivnim grupnim radionicama putem interneta.
Vebinari
Pratite video konferencije putem interneta, u realnom vremenu, iz Vaše fotelje.
https://www.echoserbia.org/wp-content/uploads/2019/04/img-team.png
BUSINESS ARE FINDING GREAT EMPLOYEES

Trusted by Biggest
Business Names

Our clients have always trusted our expertise and advices. Here’s what they have to say about us.
https://www.echoserbia.org/wp-content/uploads/2019/04/client-01.jpg

Absolutely spot-on!

Seamlessly visualize quality intellectual capital without superior collaboration and idea-sharing. Holistically pontificate installed base portals.

Joanna Prestley

https://www.echoserbia.org/wp-content/uploads/2019/04/client-02-160x160.jpg

Best decision ever

Quickly deploy strategic networks with compelling e-business. Credibly pontificate highly efficient manufactured products and enabled data.

Bradley Smith

https://www.echoserbia.org/wp-content/uploads/2019/04/client-03-160x160.jpg

Saved my Business

Dynamically target high-payoff intellectual capital for customized technologies. Objectively integrate emerging core competency communities.

Priscilla Jackson

https://www.echoserbia.org/wp-content/uploads/2019/04/client-04-160x160.jpg

All the right answers

Efficiently enable enabled sources and cost effective products. Completely synthesize principle-centered information after ethical communities.

Collin Leblanc

https://www.echoserbia.org/wp-content/uploads/2019/04/client-05-160x160.jpg

The right investment

Compellingly embrace empowered e-business after user friendly intellectual capital. Interactively actualize front-end processes convergence.

Lilah Chang

https://www.echoserbia.org/wp-content/uploads/2019/04/client-06-160x160.jpg

Best people for me!

Objectively integrate enterprise-wide strategic theme areas with functionalized infrastructures. Interactively productize premium technologies.

Justin Emerson

OUR OFFICES

Get in Touch

Come and visit our quarters or simply send us an email anytime you want. We are open to all suggestions from our clients.
Address
Bloomsbury Square,
London WC1B 4EA
Email us
info@avantage.co.uk
office@avantage.co.uk
Call us
020 7946 020
020 7996 223

Greška: Obrazac za kontakt nije pronađena.